Historie

Historie

Stadsbuiten is – evenals het aangrenzende monumentale pand – gebouwd in een prachtige neoklassieke stijl. De gehele buitenzijde van het pand is bekleed met Portugees natuursteen.

Parel van Utrecht-oost

De Tolsteegsingel is een prachtig stukje Utrecht op het kruispunt van de Stadsbuitengracht en de Minstroom, bij de Looiersbrug. 

De appartementen van Stadsbuiten zijn gelegen aan de oever van de eeuwenoude beek en aftakking van de Kromme Rijn: de Minstroom. De vruchtbare grond in dit drassige gebied langs de Minstroom wordt waarschijnlijk al sinds het begin van de geschiedenis bewoond. De Minstroom werd door velen ‘de parel van Utrecht-Oost’ genoemd en markeerde het begin van een handelsreis naar Zeist, de Bilt, en verder tot aan Keulen. Deze waterweg is ook de plek vanwaaruit de tuinders met platte boten de stad bevoorraadden met groenten en fruit. De groentetuinen van de stad lagen aan de andere zijde van het water, achter het Hiëronymushuis en langs de Abstederdijk.

LEERLOOIERIJ

Sinds de 16e eeuw is dit de plek waar leerlooierijen gebruik maakte van het stromende water voor het looien van de huiden. De lederwaren werden verkocht op het Oudkerkhof, waardoor de directie van firma Wessels zich de villa op adres Tolsteegsingel 2 veroorloven. De Industriële revolutie en de komst van de stations in Utrecht, waaronder het vlakbij gelegen Maliebaanstation, zorgden voor een enorme groei rond 1900 en Abstede werd bebouwd met voornamelijk arbeiderswoningen.

HERONTWIKKELING

In de jaren ’80 heeft de fabriek plaats moeten maken voor het kantoor van de RIAGG, waarin later door Stichting Centrum Maliebaan ambulante psychiatrische zorg werd verleend. Het casco is duurzaam hergebruikt voor de bouw van de appartementen van Stadsbuiten. Tot op heden is de geschiedenis van deze plek voelbaar. Aan de overkant van de Stadsbuitengracht mondt de Nieuwe Gracht uit in één van de oudste nog bestaande openbare parken van Nederland; het Zocherpark. Dit was, is en zal altijd een van de mooiste plekken van Utrecht blijven.